Geplaatst op Geef een reactie

De cassoulet van Castelnaudary

Cassoulet de Castelnaudary

Een traditioneel evenement

Het feest van de Cassoulet van Castelnaudary is een traditioneel evenement dat jaarlijkse wordt gehouden in het zuiden van Frankrijk. Dit jaar had ik het genoegen om dit buitengewoon feest bij te wonen en deel uit te maken van de festiviteiten. Als webshop die gespecialiseerd is in ambachtelijke producten uit Occitanië, was ik uiteraard enthousiast in dit vierdaags feest. Dit om de rijke culinaire tradities en heerlijke delicatessen te ontdekken die deze regio nog te bieden heeft.  

Bij aankomst in Castelnaudary werd ik meteen ondergedompeld in een feestelijke sfeer. Het was dan ook zéér warm maar dat hield de organisatoren en de vele bezoekers niet tegen om erbij te zijn. De straten waren versierd met kleurrijke vlaggen en er hing een heerlijke geur van het “Cassoulet” gerecht in de lucht. De vele pleinen en zijstraten stonden vol met kraampjes waar lokale producenten hun ambachtelijke producten presenteerden. Of je nu op zoek was naar verse kazen, honing, wijn of worst, je kon het er allemaal vinden. Terwijl de marktkramers hun producten aanprijzen trekt ondertussen de jaarlijkse stoet door de Zuid-Franse stad. 

Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary

Het hoogtepunt: de echte Cassoulet

Het hoogtepunt van het feest was natuurlijk de cassoulet, een heerlijk gerecht dat symbool staat voor de regio. Dit rijke witte bonengerecht, bereid met kruiden, bonen, gekonfijte eend, varkensvlees en worst, is een ware smaaksensatie. Ik kan met zekerheid zeggen dat het de reputatie van Castelnaudary als “hoofdstad van de cassoulet” meer dan waarmaakt. De smaken waren zo vol en intens dat het mijn verwachtingen overtrof. Het geheim zit hem in de plaatselijke geselecteerde ingrediënten en het kookproces, dat zorgt voor een perfecte harmonie van smaken. 

Naast het heerlijke eten waren er ook tal van activiteiten om van te genieten. Er waren traditionele dansoptredens, live muziek en zelfs wedstrijden zoals loopwedstrijden en attracties voor kinderen. Je kon deelnemen aan een rondleiding door de omliggende wijngaarden of een boottocht maken op het prachtige Canal du Midi dat door Castelnaudary loopt. 

Als webshop gespecialiseerd in ambachtelijke producten, was ik onder de indruk van de passie en toewijding van de lokale producenten. Velen van hen waren trots om hun producten te presenteren en gaven graag uitleg over de traditionele productiemethoden. Het was geweldig om te zien hoe deze mensen hun ambachtelijke kennis doorgeven van generatie op generatie.

Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary

Na een dag vol culinair en cultureel vermaak sloot ik mijn avontuur af door een aantal ambachtelijke producten te kopen. Van heerlijke geitenkaas tot aan prachtige “Cassole” keramiek en ambachtelijke geurkaarsen, de keuze was overweldigend. Ik voelde me bevoorrecht om dit exclusieve evenement te kunnen delen aan de bezoekers van deze webshop.

Hervé.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *