Geplaatst op Geef een reactie

Wat is goede gin?

De kenmerken van een goede gin

Weliswaar zijn er verschillende manieren om een goede gin te onderscheiden van een slechte:

 1.  Ingrediënten: Hoogwaardige ingrediënten, zoals jeneverbessen, kruiden en specerijen zijn belangrijk. Want een slechte gin kan kunstmatige smaken en additieven bevatten.
 2. Distillatieproces:  De distillateurs besteden aandacht aan elk detail van het proces. Een slechte gin kan onzorgvuldig worden gedistilleerd. Wat kan resulteren in een onaangename smaak.
 3. Kwaliteit van smaak: Een gebalanceerde en verfijnde smaak is primordiaal. Waarbij de verschillende kruiden en specerijen goed tot hun recht komen. Een slechte gin kan een scherpe of kunstmatige smaak hebben.
 4. Etikettering: Duidelijke informatie  over de gebruikte ingrediënten is een kwaliteitskenmerk. Een slechte gin kan vage of misleidende informatie op het etiket hebben.
 5. Reputatie: Doe wat onderzoek naar het merk en de reputatie. Daarom kan je recensies bekijken om een idee te krijgen van de kwaliteit van de gin.

Analyse van OXXiTAN

OXXiTAN is een gin die bekend staat om zijn unieke en innovatieve karakter. Wat hem van uitstekende kwaliteit maakt is dat de plaatselijke herderin van het dorpje Albas in de Corbières zelf alle kruiden gaat plukken in de natuur. Ze is namelijk specialist in het herkennen en bewaren van de kruiden. Want ze kent de goede plaatsen om te plukken. Hierdoor voldoet OXXiTAN aan de kenmerken van een goede gin door zijn hoogwaardige biologische ingrediënten.

Verder staat OXXiTAN bekend om zijn zorgvuldige distillatieproces en complexe smaakprofiel. Hierdoor is de gin geschikt voor liefhebbers die op zoek zijn naar een moderne twist en een unieke smaakervaring.

Bovendien is de fles heel mooi en modern met een duidelijke etikettering. Wat de uitstekende kwaliteit nog maar eens benadrukt.

Conclusie:

Dus op basis van zijn kenmerken kunnen we stellen dat OXXiTAN  aan alle kwaliteitskenmerken voldoet. Met zijn unieke smaakprofiel en kwalitatieve ingrediënten weet deze gin zich te onderscheiden en is het zeker het proberen waard voor liefhebbers van innovatieve en smaakvolle gins.

Ontdek hier de OXXiTAN Littoral en de OXXiTAN Les Remparts en laat je verleiden door deze heerlijke gin!

Enkele klassieke en enkele verrassende bereidingen:

 1. Met tonic: Maak deze klassieker door OXXiTAN te mixen met tonic water en eventueel een schijfje limoen of citroen als garnituur.
 2. Met martini: Mix OXXiTAN met droge vermouth. Voeg eventueel een olijf of een twist van citroen als garnituur toe.
 3. Sorbet: Maak een verfrissende sorbet door OXXiTAN te mixen met citroensap, suiker en water, en dit te laten invriezen tot een smakelijk dessert.
 4. In een marinade: Gebruik OXXiTAN als marinade voor vlees, vis of groenten om een extra smaakdimensie toe te voegen aan je gerechten.
 5. In een saus: Combineer OXXiTAN met room, bouillon en kruiden naar keuze. En serveer deze saus bij vlees, vis of pasta.
 6. Gelei: Maak een verrassende gelei door OXXiTAN te mengen met gelatine, suiker en wat fruitsap. En serveer deze gelei als bijgerecht of als onderdeel van een dessert.
Geplaatst op 2 reacties

De 35ste kerstmarkt van Leuven

De 35ste kerstmarkt van Leuven

De 35ste kerstmarkt van Leuven was in vele opzichten weer een succes te noemen. Zowel voor de standhouders alsook voor de organisatoren. Er viel wat te vieren aangezien er van de 35ste verjaardag van de Leuvense kerstmarkt een langere editie werd gemaakt. Dit maal van donderdag 7 tot en met 21 december was iedereen weer welkom op beide pleinen. 

Qua bezoekers loopt het prima in Leuven want bij elke editie overtreft het gemakkelijk het aantal van 800.000 bezoekers. Ook dit jaar was “Bonjour, la douce France” weer aanwezig op het Herbert Hoover plein in het gezelschap van “Wel-Kom keramiek” uit Baal.  Onze stand stond weer op de zelfde plaats maar weliswaar ditmaal in een nieuw jasje. 

Nieuwe artisanale Zuid-Franse producten

Niet alleen een nieuwe look maar ook de laatste nieuwe, en soms ook ongekende artisanale Zuid-Franse producten hebben een plaats. Daarvoor hebben we dit jaar de degustatie tafel centraal gezet zodat ieder kan proeven van “wat zoet” of “wat hartig”. Er was voor ieder wat wils. We ondervonden bij de vorige kerstmarkt 2022 dat vele bezoekers specifieke en typische Franse producten zochten. We hadden daar rekening mee gehouden en getracht deze waar mogelijk mee te brengen. 

Knop om aan de Degustatie tafel te gaan proeven

De grote vraag naar artisanale Zuid-Franse producten

De grote vraag naar artisanale Zuid-Franse producten zit duidelijk in de lift. De klassiekers zoals de pure Cassoulet van gekonfijte eend van de familie Tardieu uit Castelnaudary en schapenpaté zijn zeer geliefd. Maar ook de tapenades, truffelproducten, de vele Bio patés, allerlei soorten mosterd en vele tafelolijven zijn in trek. Om niet te vergeten hoe lekker de popcorn met eekhoorntjesbrood als aperitief eigenlijk wel is. Wat ons vooral opviel is dat vele bezoekers de dag van vandaag naar duurzame producten op zoek zijn. Met vele vragen naar de herkomst van het product en het verhaal dat erachter zit.

Fijn om jullie weer te zien

Het was alvast fijn om iedereen weer te zien. Om te beginnen onze naaste buren en de andere kraamhouders op hetzelfde plein die hun goederen uitstalden. En uiteraard de organisatoren van de 35ste editie. De vele geïnteresseerden die op zoek waren naar dat pure Franse lekkers of het ambachtelijke dat hun stond op te wachten. Velen die op zoek waren naar een eindejaarsgeschenk en hun gading bij “Bonjour la douce France” vonden. Ook zij die gewoon even goeiedag kwamen zeggen. Of degene die daags ervoor kochten en terug kwamen om gauw nog wat bij te kopen. Oude vrienden die een glühwein aanboden en het allemaal wat gezelliger maakten. En vooral zei die spontaan kwamen helpen om een handje toe te steken. Christel, Jan, Yolande, Filip, Karen, Geert en Luna. Het was fijn jullie weer te zien. Merci beaucoup!

Geplaatst op Geef een reactie

De cassoulet van Castelnaudary

Cassoulet de Castelnaudary

Een traditioneel evenement

Het feest van de Cassoulet van Castelnaudary is een traditioneel evenement dat jaarlijkse wordt gehouden in het zuiden van Frankrijk. Dit jaar had ik het genoegen om dit buitengewoon feest bij te wonen en deel uit te maken van de festiviteiten. Als webshop die gespecialiseerd is in ambachtelijke producten uit Occitanië, was ik uiteraard enthousiast in dit vierdaags feest. Dit om de rijke culinaire tradities en heerlijke delicatessen te ontdekken die deze regio nog te bieden heeft.  

Bij aankomst in Castelnaudary werd ik meteen ondergedompeld in een feestelijke sfeer. Het was dan ook zéér warm maar dat hield de organisatoren en de vele bezoekers niet tegen om erbij te zijn. De straten waren versierd met kleurrijke vlaggen en er hing een heerlijke geur van het “Cassoulet” gerecht in de lucht. De vele pleinen en zijstraten stonden vol met kraampjes waar lokale producenten hun ambachtelijke producten presenteerden. Of je nu op zoek was naar verse kazen, honing, wijn of worst, je kon het er allemaal vinden. Terwijl de marktkramers hun producten aanprijzen trekt ondertussen de jaarlijkse stoet door de Zuid-Franse stad. 

Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary

Het hoogtepunt: de echte Cassoulet

Het hoogtepunt van het feest was natuurlijk de cassoulet, een heerlijk gerecht dat symbool staat voor de regio. Dit rijke witte bonengerecht, bereid met kruiden, bonen, gekonfijte eend, varkensvlees en worst, is een ware smaaksensatie. Ik kan met zekerheid zeggen dat het de reputatie van Castelnaudary als “hoofdstad van de cassoulet” meer dan waarmaakt. De smaken waren zo vol en intens dat het mijn verwachtingen overtrof. Het geheim zit hem in de plaatselijke geselecteerde ingrediënten en het kookproces, dat zorgt voor een perfecte harmonie van smaken. 

Naast het heerlijke eten waren er ook tal van activiteiten om van te genieten. Er waren traditionele dansoptredens, live muziek en zelfs wedstrijden zoals loopwedstrijden en attracties voor kinderen. Je kon deelnemen aan een rondleiding door de omliggende wijngaarden of een boottocht maken op het prachtige Canal du Midi dat door Castelnaudary loopt. 

Als webshop gespecialiseerd in ambachtelijke producten, was ik onder de indruk van de passie en toewijding van de lokale producenten. Velen van hen waren trots om hun producten te presenteren en gaven graag uitleg over de traditionele productiemethoden. Het was geweldig om te zien hoe deze mensen hun ambachtelijke kennis doorgeven van generatie op generatie.

Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary
Cassoulet de Castelnaudary

Na een dag vol culinair en cultureel vermaak sloot ik mijn avontuur af door een aantal ambachtelijke producten te kopen. Van heerlijke geitenkaas tot aan prachtige “Cassole” keramiek en ambachtelijke geurkaarsen, de keuze was overweldigend. Ik voelde me bevoorrecht om dit exclusieve evenement te kunnen delen aan de bezoekers van deze webshop.

Hervé.

Geplaatst op Geef een reactie

De 14de juli ergens in l’Occitanie

14 juli ergens in het zuiden van Frankrijk. Die dag is het de Franse nationale feestdag en is het weer tijd voor een feestje. Terwijl er velen zich vermaken op de meest belangrijke Franse traditie worden er ondertussen populaire vuurwerkshows georganiseerd. Meestal aan het strand, langs de oevers van een rivier of op een terras aan een cafeetje. De 14de juli ergens in l’Occitanie, was je er dit jaar ook bij? 

De meest bezochte steden zijn Parijs, Versailles, Bordeaux, Nantes, Lyon, Marseille, Toulouse, Straatsburg en ook dichter bij ons Carcassonne. In de stad met de grootste citadel van Europa vindt één van de populairste vuurwerkshows plaats. Meestal zoeken we dan een goed plaatsje op één van de twee bruggen van het fort: de Pont-Neuf of de Pont-Vieux. Deze bruggen scheiden de Bastide Saint-Louis en de middeleeuwse stad van elkaar. De vuurschow begint doorgaans om 22.30 uur. 

Echter dit jaar gingen we ons dichter bij huis vertoeven om eens op een andere manier dit Franse belangrijke feest te vieren. Dit maal in het klein en zonder vuurwerk, maar zeker zo gezellig. De burgemeester nodigde het hele dorp uit op een heerlijk avondmaal op de Place du rond in Coustouge. Deze naar jaarlijkse gewoonte bereid door een plaatselijke traiteur. Uiteraard worden de gerechten enkel op de oude wijze klaargemaakt met locale producten. Dit jaar inktvisgerecht komende uit de Middellandse zee aangevuld met plaatselijke wijnen.

Place du rond 1

Alle ‘Coustougeois et Coustougeoises’ en ook de toeristen die op dat moment een vakantiehuis huren zijn welkom op dit feest. De ‘maire’ van het dorp en haar gemeenteraadsleden organiseren dit met volle overgave. De buvette is dan niet ondenkbaar op zulke gelegenheid om het feest in te leiden.

Na de speech van de burgemeester kon het diner aanvangen waarnaar zowat iedereen die aanwezig was naar uitkeek.

Geplaatst op Geef een reactie

Recordopkomst op het lokale Paëlla feest

Onder de kerktoren van het Occitaanse dorpje, Coustouge in de Corbières regio is er jaarlijks sprake van een Paëlla festijn. Net zoals dit jaar en de jaren voorheen worden er telkens lange tafels uitgezet om de gasten te kunnen ontvangen. Echter wel, tellen de organisatoren en de kok Léon zomaar 250 plaatsen dit jaar. Een absoluut recordopkomst op het lokale Paëlla feest. Sowieso de “Coustougeois” uiteraard, maar ook gasten uit nabijgelegen dorpen en natuurlijk ook de vele vakantiegangers schuiven mee aan tafel. Het einde van de dag was een beetje koel, de “tramontane” had zichzelf ook uitgenodigd, maar de hoge huizen en het goede humeur beschermden de tafels tegen de vele rukwinden. Daarom had iedereen uit voorzorg toch maar een jasje meegebracht voor de avond door te komen.

Doorheen het jaar wordt er gesproken van dit traditioneel gerecht dat van vader op zoon ter plaatse wordt bereid. Een heerlijke Paëlla rijkelijk gevuld met ingrediënten komende uit deze regio alsook van de nabijgelegen Middellandse zee. 

klik op de eerste foto van de Soirée paëlla

Zoals gebruikelijk verwelkomt iedereen zich aan de “buvette” alvorens aan tafel te gaan. Een salade als voorgerecht mag niet ontbreken alvorens zich te goed te doen aan de langverwachte traditionele Paëlla.

klik hier om foto te zien van Soirée paëlla
klik hier om foto te zien van Soirée paëlla
klik hier om de foto te zien van Soirée paëlla
klik hier om de foto te zien van Soirée paëlla

Een daverend applaus voor de hardwerkende familie “Pailhiez” die er voor gezorgd heeft dat dit feest in 2023 weer eens onvergetelijk was!

En voor de rest van de avond nam het evenementenorkest Axurit het over tot de late uurtjes..

Geplaatst op 2 reacties

De kerstmarkt van Leuven 2022

Bonjour la douce France was op de Kerstmarkt van Leuven 2022

Het was een geweldige gelegenheid om de Leuvenaars en omwonenden kennis te laten maken van onze meegebrachte Occitaanse natuurlijke producten. Het was meer dan enkel maar het verkopen van deze producten. We gaven graag de herkomst ervan mee met wat uitleg en fotomateriaal van de Zuid-Franse producenten. Om het geheel nog wat te verfijnen deden we enkele degustaties ter plaatse. Zo konden hartige olijven, tapenades en Popcorn met cèpes uit de Minervois-streek geproeft worden. Maar ook de zoete artisanale confituren alsook wat kruidenconfituren uit de Corbières-streek konden menig bezoekers apprecieren.

Het was bij momenten toch wel behoorlijk koud maar dat konden velen niet deren. Na 2 jaar geen kerstmarkt meer genoten te hebben was blijkbaar iedereen erop uit om terug wat te kunnen kuieren. Niet alleen de bezoekers hadden er veel zin in. De vele standhouders op het Ladeuze -en Herbert Hoover plein waren verheugd om weer van de partij te zijn.

Voor “Bonjour la douce France” was het de eerste keer om deel te nemen aan de 34ste Leuvense kerstmarkt. Het was een geslaagde opdracht om met al deze goederen naar het noorden te rijden en uit te zetten. Het is voor ons van belang te tonen en verkopen wat in ons dagelijks leven een gewone zaak is. De vele Zuid-Franse handelaars op de lokale marktjes bieden zo wekelijks hun natuurlijke producten aan.

Bonjour la douce France op het Herbert Hooverplein

We zijn ervan overtuigd dat we bij de volgende kerstmarkt weer paraat zullen staan met al wat lekker en goed is voor de gezondheid. We hebben op de Leuvense kerstmarkt veel gezien en gehoord wat bezoekers zochten maar ook niet kenden. Men zocht niet alleen wat voor hun zelf belangrijk was maar ook om hun naasten te kunnen plezieren. Zodoende zijn we reeds begonnen met het uitbreiden van ons gamma. Een rubriek met nieuwe producten uit de Occitanie of wat men vroeger het Languedoc-Roussillon noemde is reeds van start gegaan. 

"Bonjour la douce France" bedankt jullie!

We wensen vooreerst het secretariaat te bedanken voor de kans die ons geboden is om hieraan deel te nemen. De organisatie is dan ook goed verlopen en verdient een pluim. De vele vrijwilligers die zich aanboden hebben om deze 12 dagen rond te maken willen we zeker bedanken voor de spontane hulp. Dank jullie wel Cristel en Jan, Yolande en Filip en Nancy om mee de kou te hebben willen doorstaan en spontaan geholpen hebben. Bedankt aan de vele goede vrienden die ons meermaals kwamen bezoeken voor een babbel en een klets. Alsook de vele klanten die hun interesse toonden en zij die onze stand méér maal opnieuw bezochten. 

Aan iedereen wensen we alvast een fijn en gezond 2023 toe!

Geplaatst op Geef een reactie

Trophée pro 2022 Groupama Méditerranée

groupama trophée pro 2022

De Trophée pro 2022 Groupama Méditerranée. Met zijn mutualistische waarden en zijn aanwezigheid in heel Frankrijk moedigt Groupama de initiatieven aan van kleine bedrijven. En zo door hun activiteiten bijdragen aan territoriale dynamiek.
Hoe? Groupama creëert al enkele jaren de “Trophée Pro”, een wedstrijd die ambachtslieden, handelaars, dienstverleners beloont… die opvallen door hun duurzame of innovatieve acties.

Wie? Of u nu lid bent van Groupama of niet, u kunt als professional (als u een vakman, handelaar, dienstverlener, webshop, vrije beroepen, cafés-hotels-restaurants, start-ups…) meedingen naar de Trophée Pro en tot 10 werknemers tewerkstellen.

Op welke criteria? Een van de belangrijkste criteria: de investering van uw bedrijf in lokale ontwikkeling en duurzame betrokkenheid bij het leven van het grondgebied. Het innovatieve karakter van uw activiteit, de aandacht voor de impact op het milieu. En evenzeer het creëren van banen in uw regio …

De finalist Bonjour la douce France feliciteert alvast de winnaar “Culo” van de Trophée pro 2022 Groupama Méditerranée. De firma CULO uit Cuxac-d’Aude is dan ook de terechte winnaar van deze spannende trofee uitgave! We danken alvast Groupama Méditerranée voor onze deelname en zijn uitermate tevreden te mogen eindigen in de finale! Merci!

“Petites entreprises, venez vivre une grande aventure!”

Geplaatst op Geef een reactie

Veel gestelde vragen

Transport

Dit is de rubriek van veel gestelde vragen maar heb je nog andere vragen? Aarzel niet, vragen staat vrij! 

 • Verzendt Bonjour la douce France de producten en cadeaus ook naar het buitenland?

Jazeker, tot dusver bieden wij buiten Frankrijk verzendingen aan in België, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Spanje. Naar gelang het land van verzending dien je rekening te houden met een gemiddeld verzend termijn van 2 tot 4 dagen. De verzend termijn gaat in zodra de bestelling is klaar gemaakt.

 • Biedt de webshop buiten gebundelde ook express leveringen aan?

We gaan er vanuit van elke verzending zoveel mogelijk te bundelen om de Co2 te beperken. Daarom hebben we de expeditie dagen ingedeeld en verspreid over de ganse werkweek. Uiteraard wanneer het dringend is kan een levering binnen de 24 uur in Frankrijk verzonden worden. En in een tijd van 48 uur is een express levering in het buitenland een optie.

 • Wat is het maximum gewicht van verzending?

Er is geen minimale of maximale financiële limiet voor uw bestellingen. Als uw bestelling echter meer dan 15 kilo bedraagt, kan je beter contact met ons opnemen om de meest geschikte bezorgmethode te vinden.

Hieronder heb je een overzicht van onze transport partners. Kies zelf degene je het best uitkomt!

Geplaatst op 7 reacties

Bienvenue | Welkom

Bienvenue sur notre Blog


Ik ben blij dat je er bent. Je kunt me Hervé noemen, wat een van de vele bijnamen is, of Herwig, wat mijn voornaam is. Hoe dan ook, ik ben een ondernemer uit de Aude, Occitanie. Deze blog begon ik in 2021 naar aanleiding van het concept Bonjour la douce France. Hetgeen een webshop is met hoofdzakelijk Franse natuurlijke producten en Franse delicatessen. Nu wonen we in een ingeslapen dorpje gelegen aan de rand van een natuurgebied. En lang niet ver van de steden Lézignan-Narbonne. Het is een fulltime plezier om aan deze blog te werken. Dit met het idee van puur te eten en gezond te leven en dit met jullie te delen. Ik hou van mijn werk!

Herve

Ik eet zo graag

Je moet weten dat ik helemaal geobsedeerd ben door eten. Iets wat we dagelijks met z’n allen doen. Maar dan heb ik het niet over wat we kunnen opwarmen en ergens snel kunnen uithalen. Neen, het gaat hem meer om wat we eten en graag willen weten waar dat het vandaan komt. Jazeker, de herkomst is belangrijk en vooral hoe men het voor ons bereidt. Ik hoop dat de foto’s je inspireren om de keuken in te stappen om een heerlijke, gezonde maaltijd te koken.

Risotto avec truffe noir
Proef Risotto met zwarte truffel

Lekker eten in goed gezelschap

Bovenal hou ik van eten, vooral in de aanwezigheid van goed gezelschap. Goed eten in goed gezelschap – wat is er gezelliger dan dat?

Ik geloof dat koken leuk en recepten eerder flexibel moeten zijn. Daarom kies ik ervoor om niet altijd vlees te eten en geregeld af te wisselen met lekker vegetarische gerechten. Vandaar de verschillende categorieën van streekproducten die je kan vinden op Bonjour la douce France. Het dagelijks kunnen eten van klaargemaakte gerechten zonder additieven? We geloven toch in het eten van hele voedingsmiddelen? Want dat zijn voedingsmiddelen die zo dicht mogelijk bij hun bron liggen. Maar ik ben ook een fervent voorstander van af en toe een verwennerij hoor! En ik lach zo vaak mogelijk met vrienden onder het genot van een hapje en een drankje.

Deze blog gaat helemaal over het vieren van goed eten, echt en duurzaam leven dat de zintuigen verrukt en het lichaam verzorgt.

Ontdek het KINA KARO aperitief!