Geplaatst op Geef een reactie

De 14de juli ergens in l’Occitanie

14 juli ergens in het zuiden van Frankrijk. Die dag is het de Franse nationale feestdag en is het weer tijd voor een feestje. Terwijl er velen zich vermaken op de meest belangrijke Franse traditie worden er ondertussen populaire vuurwerkshows georganiseerd. Meestal aan het strand, langs de oevers van een rivier of op een terras aan een cafeetje. De 14de juli ergens in l’Occitanie, was je er dit jaar ook bij? 

De meest bezochte steden zijn Parijs, Versailles, Bordeaux, Nantes, Lyon, Marseille, Toulouse, Straatsburg en ook dichter bij ons Carcassonne. In de stad met de grootste citadel van Europa vindt één van de populairste vuurwerkshows plaats. Meestal zoeken we dan een goed plaatsje op één van de twee bruggen van het fort: de Pont-Neuf of de Pont-Vieux. Deze bruggen scheiden de Bastide Saint-Louis en de middeleeuwse stad van elkaar. De vuurschow begint doorgaans om 22.30 uur. 

Echter dit jaar gingen we ons dichter bij huis vertoeven om eens op een andere manier dit Franse belangrijke feest te vieren. Dit maal in het klein en zonder vuurwerk, maar zeker zo gezellig. De burgemeester nodigde het hele dorp uit op een heerlijk avondmaal op de Place du rond in Coustouge. Deze naar jaarlijkse gewoonte bereid door een plaatselijke traiteur. Uiteraard worden de gerechten enkel op de oude wijze klaargemaakt met locale producten. Dit jaar inktvisgerecht komende uit de Middellandse zee aangevuld met plaatselijke wijnen.

Place du rond 1

Alle ‘Coustougeois et Coustougeoises’ en ook de toeristen die op dat moment een vakantiehuis huren zijn welkom op dit feest. De ‘maire’ van het dorp en haar gemeenteraadsleden organiseren dit met volle overgave. De buvette is dan niet ondenkbaar op zulke gelegenheid om het feest in te leiden.

Na de speech van de burgemeester kon het diner aanvangen waarnaar zowat iedereen die aanwezig was naar uitkeek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *