Geplaatst op Geef een reactie

Werking calendula zalf

Alles wat je moet weten over de goudsbloem

Werking calendula zalf

Leer hier meer over de werking calendula zalf!

Calendula zalf, ook bekend als goudsbloemzalf, is een natuurlijk product. Hiervoor gebruikt men de bloemblaadjes van de Calendula officinalis, een plant die behoort tot de Asteraceae familie.

De Latijnse naam Calendula is afkomstig van het woord ‘calendae’, wat verwijst naar de kalender en duidt op de lange bloeiperiode van deze plant.

De weldoende bestanddelen van de goudsbloem

De wetenschappelijke namen van de werkzame bestanddelen in calendula zalf zijn onder andere saponinen, flavonoïden, triterpenoïden, carotenoïden en etherische oliën. Deze stoffen dragen bij aan de helende en beschermende werking van de zalf.

  • Saponinen: Saponinen zijn stoffen die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen en hun vermogen om de immuniteit te verhogen. Ze kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën en schimmels en helpen bij het bevorderen van een gezonde huid.
  • Flavonoïden: Flavonoïden zijn antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van de schade veroorzaakt door vrije radicalen. Ze kunnen ook helpen bij het versterken van de bloedvaten en het verbeteren van de bloedcirculatie.
  • Triterpenoïden: Triterpenoïden hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde leverfunctie en het verbeteren van de spijsvertering.
  • Carotenoïden: Carotenoïden zijn belangrijke antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen van de cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid en het verminderen van ontstekingen.
  • Etherische oliën: Etherische oliën van goudsbloem hebben een kalmerend effect en kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst. Je kan ze ook gebruiken voor het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem en acne, en helpen bij het bevorderen van ontspanning en een goede nachtrust.

De werking calendula zalf door de jaren heen

De goudsbloem staat al eeuwenlang bekend om haar geneeskrachtige eigenschappen en werd in de oudheid al gebruikt als medicinale plant. In de Griekse en Romeinse tijd werd calendula gebruikt voor de behandeling van wonden, huidirritaties en ontstekingen. De werkzame bestanddelen van de calendula bloem zijn onder andere flavonoïden, triterpenen, carotenoïden en etherische oliën.

In de moderne tijd gebruiken we calendula zalf ook vaak in cosmetica, zoals crèmes, lotions en zalven. Vanwege haar verzachtende en kalmerende eigenschappen, en haar vermogen om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Kortom, de werking calendula zalf is een veelzijdig en met bewezen geneeskrachtige eigenschappen. En is al eeuwenlang populair vanwege haar effectiviteit bij de behandeling van verschillende huidproblemen.

Zelf calendulazalf maken

Bekijk ook hoe je  “Calendula zalf zelf kan maken!

Ontdek ook onze goudsbloem zalf 100% puur van Manu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *